Over ons

Bosjuweel maakt en verhuurt al meer dan 25 jaar tipi’s, stretchtenten, yurts, dome-tenten en Marokkaanse tenten.
Wie zijn de mensen achter dit bedrijf? 

Over ons

Stichting Bosjuweel werd opgericht in 1994 als natuurbelevingsorganisatie. Het doel was om kinderen de natuur te laten ontdekken en beleven met als uitvalsbasis een tipikamp. Bosjuweel werd opgericht door Henk en Roel.

In die tijd waren er nog maar vier tipi’s in Nederland. We besloten dus om zelf originele tipi’s te gaan maken. Dat was de start van Bosjuweel Bijzondere Tenten. De eerste tipi maakten we in ‘de kunstenaars kerk’ van Ruigoord. Al snel kwamen Jean en Huib ons team versterken. En met de onmisbare hulp van talloze enthousiaste medewerkers is Bosjuweel in de jaren die volgden uitgegroeid tot een mooi tentenbedrijf met diverse bijzondere tenten. We hebben voor u onder andere tipi’s, yurts, stretchtenten, Marokkaanse tenten en diverse accessoires. Graag denken we met u mee over de mooiste en beste oplossing voor u!

Groepen en festivals

Van Tipi Teambuilding tot Totemceremonie.. vele groepen kinderen en volwassenen ontvingen we in onze tipi’s met originele activiteitenprogramma’s.

Bosjuweelvakanties heeft ruim 20 jaar creatieve vakanties voor mensen met een beperking georganiseerd. Eerst in de tipi’s maar later ook in andere sfeervolle accommodaties.

Uiteindelijk zijn we een echt tentenbedrijf geworden met bijna 300 tipi’s, yurts, stretchtenten, Marokkaanse tenten. We zijn op vele evenementen groot en klein te vinden. De tenten worden veelal in eigen atelier geproduceerd.

We hebben een prachtig juweel van enthousiaste medewerkers. Daar zijn we trots op!

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een tipi en een wigwam?

Vaak wordt ten onrechte de term wigwam gebruikt als men een tipi bedoeld, maar hoe zit dat nou?

Wigwam

Het woord wigwam, dat berkenbast betekend, is afkomstig uit het Algonkin, een Noord-Amerikaanse indianentaal. Wigwams worden van oudsher door Algonkisch sprekende volkeren in het oosten van de Verenigde Staten en Canada gebruikt Een wigwam is meestal koepelvormig en biedt plaats aan één familie. Hij doet het meeste aan een hut denken en is niet veel hoger dan 2 à 3 m. De koepelvorm ontstaat door een frame van buigzame stokken te maken en die te bedekken met bijvoorbeeld berkenbast. De constructie is vast en niet verplaatsbaar.

Tipi

Het woord Tipi is afkomstig uit de taal van de Lakota  en betekent ” om in te wonen”. Het is een kegelvormige tent die, in tegenstelling tot een wigwam, niet met boomschors maar met dierenhuiden of canvas is bedekt en snel kan worden afgebroken en opgezet. Het geheel is daarom makkelijk te paard te vervoeren. Dit type indianentent werd van oudsher door de nomadische prairie-indianen op de Great Plains gebruikt, een grote prairie in de Verenigde Staten en Canada. Een tipi bestaat uit een frame van rechte stokken van ceder- of vurenhout, een bedekking van canvas of dierenhuiden, een binnenvoering en een deur van canvas of huid. Bovenin zat een rookgat dat met lijnen open en dicht kon worden gemaakt.

(bron: wikipedia)